Originální nebo neoriginální alu kola: Co si pořídit a proč?

Odpovědět
admin
Administrátor
Příspěvky: 112
Registrován: pát 05. lis 2010 15:20:39
Kontaktovat uživatele:

Originální nebo neoriginální alu kola: Co si pořídit a proč?

Příspěvek od admin »

Originální alu kola nebo zvolit raději neoriginální? To je dilema, které před sebou má řada motoristů. Co je lepší?

Neoriginální kola jsou designově atraktivní

Nejprve je nutné si ujasnit pojmy: Originálními alu koly (hovorově litá kola) se rozumí ta, která vám prodá přímo autorizovaný dealer konkrétní automobilky. Neoriginální jsou pak ta ostatní z dílny jiných značek.

Těmto neoriginálním diskům se říká též aftermarketové. Důvodem, proč si je majitelé automobilů pořizují, je primárně nižší cena. Neoriginální kola však mohou mít i řadu jiných výhod, díky nimž se je vyplatí upřednostnit nad originálem.

Po stránce designu jsou s originálními koly neznačkové elektrony srovnatelné, velmi často je však dokonce ještě předčí. Široká nabídka různých designů hovoří jednoznačně pro jejich pořízení.

Vyrábí se i ve značně rozmanité škále velikostí a roztečí. Značný výběr se však paradoxně může proměnit v nevýhodu. Alu kola, která se vám líbí na jednom typu automobilu, na jiném zkrátka nemusejí být tak líbivá.

Mějte na paměti to, že propagační materiály se cíleně koncipují tak, aby vypadaly atraktivně. Zpravidla se tak vozy pro čistě reklamní účel osazují většími koly, než si reálně chcete pořídit, jednoduše proto, že lépe vypadají.


Co si před nákupem kol zkontrolovat

Pozor byste si měli dát hlavně na extrémně levná alu kola. Nekvalitní repliky a kola bez homologace mohou být velmi nebezpečné. V případě najetí na jakoukoli nerovnost se velmi ochotně zničí a mohou dokonce způsobit vážnou nehodu. Extrémně nízká cena totiž znamená, že se tu šetřilo na materiálu.

Alu kola neoriginální poznáte i podle toho, že bývají vybaveny centrovacími kroužky pro středový otvor a neoriginálními šrouby. Při nákupu si určitě k neoriginálním kolům vyžádejte homologaci a typový list. Navíc je nutné si ověřit, zda mají kola správně takzvaný zális.

Pokud však věnujete při nákupu dostatečnou pozornost, není důvod, abyste si nemohli pořídit neoriginální elektrony. Paradoxně totiž originálními litými koly zůstane osazen doslova každý druhý vůz. Teprve neoriginální disky vám dají možnost náležitě na silnici vyniknout.
Přílohy
Lita_kola.jpg
Lita_kola.jpg (13.13 KiB) Zobrazeno 4757 x

Odpovědět