Peugeot Rally Academy v prestižní WRC

Odpovědět
admin
Administrátor
Příspěvky: 112
Registrován: pát 05. lis 2010 15:20:39
Kontaktovat uživatele:

Peugeot Rally Academy v prestižní WRC

Příspěvek od admin »

Jak se daří Peugeot Rally Academy v prestižní WRC

Čtyři roky po svém vzniku se tým Peugeot Rally Academy připravil natolik, aby mohl rovnocenně soupeřit s těmi nejlepšími stájemi světové extratřídy. Na konci loňského kalendářního roku ředitel divize Peugeot Sport oznámil jména dvou jezdců, kteří si za své skvělé a vyrovnané výkony miulé sezóny vysloužili post na startu pěti soutěžích doprovodné série FIA Mistrovství světa v rally – WRC2. Těmi vyvolenými se stali José Antonio Suarez ze Španělska a Jordan Berfa z Francie.

Oficiální jezdci Peugeot Rally Academy
Prvně zmíněný závodník s divokou španělskou krví si drahocenné místo v top sestavě získal díky přesvědčivému vítězství a zisku titulu v loňském 208 Rally Cupu. V plánu bylo usednout za volant vozidla Peugeot 208 T16 na pěti akcích pořádaných na evropské půdě – hned v úvodu je čekal zřejmě nejnáročnější start, a to na Rally Monte Carlo, posléze na závodišti v Portugalsku, brzy na to zkouška v Itálii. V programu pak nechybělo ani německé Rally a na závěr Rally Francie.
p208.jpg
p208.jpg (104.13 KiB) Zobrazeno 11796 x
Peugeot 208 T16: https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... w_8175.JPG

To jednadvacetiletý Jordan Berfa byl jasnou volbou při výběru jezdce do kategorie juniorů. Stejně jako vloni se jeho koněm stal Peugeot 208 R2 a v rámci WRC3 dostal možnost se blýsknout na nepředvídatelném Rally Monte Carla, dále v Německu a ve Francii. Mimochodem, se stejným vozem závodila v letošním ročníku Rally Bohemia i juniorská posádka týmu Peugeot Sport ČR ve složení Ján Kundlák a Michala Rezková, kteří dokázali ve své kategorii utržit cenné první místo před Filipem Marešem a Janem Hlouškem, též závodící v barvách Peugeot 208 R2. Věříme, že pokud jste se českého rally nemohli sami osobně zúčastnit, tak jste si jej užívali alespoň díky živým přenosům na internetových portálech a zároveň mohli vsázet na svého černého koně na oblíbených sázecích stránkách extra.bet365.com/news/cs/.
p2082.jpg
p2082.jpg (149.37 KiB) Zobrazeno 11795 x
Peugeot 208 R2: https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... VTi_R2.JPG

Zrádné Monte Carlo
I přesto, že nováčci soutěže WRC hájící vlajku Peugeotu nastupovali na svůj první start na nevyzpytatelném a vskutku velmi náročném Rally Monte Carlo, jak José Antonio Suarez s kolegou Candido Carrerou ve třídě WRC2, tak i mladíček Berfa s Damienem Augustinem v klasifikaci WRC3 ukázali, co je v nich za ohromný potenciál, který ke všemu dokážou v pravý moment využít.
Dvojice Suarez-Carrera nakonec i přes úvodní patálie s defektem, nepřízně počasí a neustále se měnící podmínky dokončili velenáročnou trať stylově na šestém místě WRC2. To Berfa s partnerem Augustinem doslova zazářili a předčili veškerá očekávaní, když soutěž uzavřeli na konečném druhém místě ve WRC3.

Náročný měsíc
Během tří týdnu na přelomu května a června pak Suarezovu partu čekaly další dvě zkoušky na Rally v Portugalsku a na italské Sardinii. Na portugalském Vodafone Rally španělské duo nezopakovalo úspěch z Monte Carla a nakonec se museli spokojit s dvanáctým místem. Silnice vyprahlé Sardinie pak Suarezovi vyhovovali ještě méně a musel tak soutěž předčasně opustit.
Na německém tour se opět ukázal, kromě Suareze ve WRC2, taktéž Jordan Berfa ve své WRC3. Pro starší posádku Peugeot Rally Academy to finálně znamenalo sympatickou sedmou příčku. To junioři v kokpitu Peugeotu 208 R2 bohužel na špičkové umístění v Monte Carlu nenavázali a nakonec brali konečnou jedenáctou pozici.

Závěr ve Francii
Poslední šanci na úspěch ve WRC dostanou oba týmy na Rally ve Francii. Velmi očekávaný díl dlouhého seriálu World Race Championship odstartuje již 30. září a nabídne jistě kopu dramatických momentů nejen v námi sledovaných přidružených kategoriích, ale zejména také v hlavní soutěži WRC, kde si to mezi sebou rozdají ti nejlepší jezdci peroucí se o čelní pozice ve výsledkové listině. Jistě se máme na co těšit.

Odpovědět